Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Aantal banen groeit

Aantal banen groeit

Het gaat goed met de werkgelegenheid in Nederland. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) kwamen er in september en oktober 42.000 banen bij. Tegelijkertijd bleef het aantal werklozen steken op 323.000 personen. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking. Toch kampen bedrijven nog steeds met personeelstekorten.

 

Aantal banen groeit! Dat de werkgelegenheid groeit terwijl de werkloosheid stabiel blijft, heeft volgens het CBS twee redenen. De groei van het aantal banen, terwijl de werkloosheid stabiel blijft, is een veelbelovend signaal voor zowel de Nederlandse economie als de arbeidsmarkt. Deze positieve trend kan worden toegeschreven aan diverse factoren, en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft twee vooraanstaande redenen voor deze ontwikkeling vastgesteld.

Toename oudere werknemers

In de eerste plaats is er een opmerkelijke toename van oudere werknemers die actief blijven op de arbeidsmarkt, wat aanzienlijk bijdraagt aan de uitbreiding van de werkgelegenheid. Deze verschuiving komt voornamelijk voort uit veranderingen in de pensioenleeftijd en de afschaffing van de VUT-regeling. Mensen blijven langer in het arbeidsproces deelnemen, omdat de AOW-leeftijd is verhoogd en er minder mogelijkheden zijn voor vroegpensioen. Opmerkelijk is dat het aantal werkenden van 45 jaar en ouder binnen slechts één jaar met maar liefst 70.000 is toegenomen, waardoor duidelijk wordt dat oudere werknemers een waardevolle en groeiende demografische groep vormen.

Ten tweede is er een opvallende stijging te zien in het aantal mensen tussen de leeftijd van 24 en 45 jaar dat actief is op de arbeidsmarkt. Deze groep draagt substantieel bij aan de algehele toename van het aantal banen in Nederland. Het feit dat er binnen deze leeftijdscategorie in vergelijking met een jaar geleden maar liefst 50.000 meer mensen deelnemen aan de arbeidsmarkt, benadrukt de dynamiek van deze arbeidsmarkt en het potentieel voor verdere groei.

Deze ontwikkelingen weerspiegelen een gunstige trend waarin zowel oudere werknemers als degenen tussen de 24 en 45 jaar oud hun bijdrage leveren aan de expansie van de werkgelegenheid in Nederland. Deze positieve trend heeft niet alleen een stimulerend effect op de economie, maar biedt ook kansen aan een breder scala van werkzoekenden. Het is van groot belang om deze trends nauwlettend te blijven volgen en te begrijpen, aangezien ze een cruciale rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt

Bron: Financieel Dagblad

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5