Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Flexwerkers belonen? Let op de toeslagengrens!

Flexwerkers belonen? Let op de toeslagengrens!

Het is een goed idee om flexwerkers extra te belonen omdat zij uitstekend werk hebben geleverd. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering of een bonus uit te betalen. MAAR, let dan daarbij wel even op de toeslagengrens. In dit artikel leggen we dit uit.

Leestijd: 2 minuten

 

In Nederland hebben huishoudens, al bestaand dat huishouden maar uit 1 persoon, recht op toeslagen wanneer het inkomen onder een bepaalde grens ligt. Daarnaast zijn er ook toeslagen die niet inkomensafhankelijk zijn. De kinderbijslag is hiervan een voorbeeld. De inkomensafhankelijke toeslagen die Nederland kent zijn: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Voorwaarden

Voor de inkomensafhankelijke toeslagen gelden bepaalde voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld voor de zorgtoeslag de inkomensgrens vastgesteld op € 31.138 per jaar (2021), of € 39.979 als er een toeslagpartner is. Voorwaarden voor de overige toeslagen vind je via onderstaande links:

huurtoeslag

zorgtoeslag

kinderopvangtoeslag

kindgebonden budget.

Bij deze toeslagen is het vermogen dus sterk afhankelijk van welke toeslagen er gelden. Om te bepalen of er recht is op een bepaalde toeslag en hoe het aanvragen in zijn werk gaat kun je een rekenhulp gebruiken.

Waar hebben flexwerkers recht op?

Bij wijzigingen in het inkomen van flexwerkers is het van belang dat dit tijdig gemeld wordt aan de Belastingdienst door die flexwerker. Zo wordt er voorkomen dat er later een bedrag met rente terugbetaald moet worden of dat er te weinig toeslag uitbetaald wordt. Wijzigt het inkomen van de flexwerker? geef dit tijdig door aan die flexwerker! Een goed voorbeeld van flexwerkers die vaak geen recht hebben op bepaalde toeslagen zijn flexwerkers met meerdere banen.

Belangrijke dingen om te onthouden tijdens deze gesprekken zijn dat de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget tot 1 september van het volgende jaar aangevraagd kunnen worden. Er kan dus bijvoorbeeld zorgtoeslag over 2021 aangevraagd worden tot 1 september 2022. Hiermee wordt er voorkomen dat flexwerkers toeslagen mislopen wanneer zij  het aanvragen van toeslagen als een lastige opgave ervaren en dit dus niet hebben gedaan. Dit geeft de werkgever ruim de tijd om flexwerkers te helpen dit alsnog te doen of hen hier op te wijzen.

Uitzoeken waar je flexwerkers recht op hebben kan een lastige taak zijn. Daarom bestaan hier onderstaande handige tools voor om een handje te helpen:

BerekenUwRecht – in een paar stappen berekenen welke bedragen de flexwerker recht heeft

Proefberekening toeslagen – op welke toeslagen heeft de flexwerker recht

Toeslagenservicepunt – voor hulp bij aanvragen of wijzigen van een toeslag

Doordat de inkomensafhankelijke toeslagen bepaald worden aan de hoogte van het inkomen van de flexwerker kan de goede intentie van een extra beloning dus ook financiële gevolgen hebben voor de flexwerker. Een goede tip is dat je doorgaans beter genereus kunt zijn, want dan heeft de flexwerker ook daadwerkelijk een financieel voordeel!

Bron: Doorzaam

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5