Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Uitbetalen vakantiegeld kan wijzen op financiële zorgen

Uitbetalen vakantiegeld kan wijzen op financiële zorgen

Een werknemer met financiële schulden is niet direct te herkennen. Maar financiële problemen kunnen wel van invloed zijn op het werk. Als werkgever kun je bepaalde signalen herkennen en in gesprek gaan. Zo is de periode rondom het uitbetalen van het vakantiegeld een goed moment om extra te letten op signalen die wijzen naar financiële zorgen.

Uitbetalen vakantiegeld kan wijzen op financiële zorgen

Leestijd: 1 min.

 

De maanden mei en juni zijn voor veel mensen de maanden waarin ze vakantiegeld ontvangen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de meeste mensen het vakantiegeld ook echt reserveren voor de vakantie. Een kwart van de mensen geeft aan dat ze het vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen of tekorten weg te werken.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat wanneer het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald, mensen het minder bewust besteden. Het komt dan eerder terecht op de ‘grote hoop’. Het is leuk als extraatje. Wil je het gebruiken voor de vakantie dan moet je het bewust elke maand opzij zetten. Mensen die het vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald krijgen, besteden dit bewuster.

Vraagt een werknemer om een voorschot van vakantiegeld, dan is dit een signaal dat er sprake kan zijn van schulden of beginnende financiële problemen. Probeer hier dan ook verder op door te vragen en eventueel te verwijzen naar budgetcoaching. Als je hiermee op tijd bent, kan je erger voorkomen en een bijdrage leveren aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemer.

 

Vakantiegeld voor uitzendkrachten

Uitzendkrachten hebben volgens artikel 18 van de ABU- en NBBU-cao recht op vakantiebijslag over het feitelijk loon. Dit moet uiterlijk in de eerste week van juni uitgekeerd worden. Tussentijds uitkeren mag alleen op verzoek van de uitzendkracht wanneer de uitzendkracht een aaneengesloten vakantie opneemt van ten minste vijf werkdagen. Als een uitzendkracht vijf vakantiedagen opneemt, dan kan hij op zijn verzoek op dat moment zijn vakantiebijslag uit laten betalen.

Meer tips lezen over hoe om te gaan met financiële problemen op de werkvloer? Lees dan ook onze andere artikelen op de Kennisbank.

Bron: Doorzaam

 

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5