Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Flexwerkers hoger risico op arbeidsongeval

Hoger risico op arbeidsongeval

Flexwerkers (uitzendkrachten, oproep- en invalkrachten) doen vaker gevaarlijk of fysiek zwaar werk dan werknemers in vaste dienst. Ze hebben daardoor meer kans op een ongeval op het werk.

Leestijd: 1 min.

Daar tegenover staat dat vaste werknemers vaker veel en emotioneel zwaar werk hebben. Het type arbeidsrelatie is van invloed op de arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Sociaal-Economische Raad (SER).

 

Gezond en veilig

In de Arbowet en Arbeidstijdenwet staat dat veiligheidsmaatregelen zoals beschermende kleding of toegang tot een bedrijfsarts voor alle werkenden gelden. Ongeacht de vorm van het arbeidscontract. Maar de praktijk is vaak anders voor de groeiende groep mensen met een flexcontract of zelfstandigen.

Verschillende arbeidscontracten kunnen leiden tot onduidelijkheden over de regels voor gezond en veilig werken. Werknemers én werkgevers moeten weten wat hun rechten en plichten zijn, én de wet naleven, zegt de SER in de verkenning Diversiteit arbeidsrelaties en arbeidsomstandigheden.

 

Arbovoorschriften naleven

De SER doet in de verkenning vier aanbevelingen:

– Werkgevers en werknemers moeten zich meer bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheden voor gezond en veilig werken. Dan kunnen alle partijen de bestaande arbovoorschriften beter naleven.

– De Inspectie van SZW heeft capaciteit nodig voor handhaving, samen met andere overheidsinstanties.

– Daarnaast vindt de SER dat er in de eerstelijns gezondheidszorg meer aandacht voor arbeidsomstandigheden moet zijn.

– Tenslotte kunnen sectoren en bedrijven gezamenlijke afspraken maken over goede arbeidsomstandigheden die gelden voor álle werkenden.

 

Onduidelijkheid

Steeds meer mensen werken als uitzendkracht, oproep- of invalkracht of als zelfstandige. Voor hen is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Ook voor de werkgever kan dat onduidelijk zijn. Soms weten werkenden en werkgevers niet goed wat hun rechten en plichten zijn. Daardoor kan bijvoorbeeld de ene werkende beter toegang hebben tot de bedrijfsarts dan de andere, of worden niet alle veiligheidsvoorschriften goed nageleefd. Op die manier stijgt het risico op ziekten en ongevallen.

Bron: SER

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5