Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Flexwerkers met geldzorgen?

Financieel verantwoorde
Flexwerker

Flexwerkers hebben vaker dan werknemers in vaste dienst te maken met onzekerheid over hun inkomen. Ze hebben doorgaans geen vaste uren en dus geen standaard inkomsten. Dit kan leiden tot financiële stress en onzekerheid. Het is belangrijk dat flexwerkers financieel bewust zijn en hun geldzaken goed op orde hebben. Dit is allereerst goed voor de flexwerker en indirect voor de opdrachtgever en het uitzendbureau.

Uitzendbureaus kunnen flexwerkers dus helpen door financiële bewustwording te creëren en financiële vaardigheden te helpen ontwikkelen. Zo kunnen flexwerkers, via uitzendbureaus, deelnemen aan workshops en trainingen om hun financiële vaardigheden te verbeteren.

Afgelopen jaar zijn de werkgeversverenigingen in de uitzendbranche, ABU en NBBU, een samenwerking gestart met Geldfit. Via deze website kunnen flexwerkers een check doen op hun financiële gezondheid en worden ze doorverwezen of krijgen ze tips. Flexsupport promoot dit regelmatig bij de flexwerkers vanuit goed werkgeverschap. Een andere manier om als uitzendbureau te helpen is om flexwerkers te leren om beter om te gaan met financiële stress. Dit kan door met financiële adviezen te komen richten de flexwerker over hoe deze zijn of haar financiële situatie niet alleen kan verbeteren, maar ook gezond te houden.

Uiteraard heeft het uitzendbureau ook een rol in de werkzekerheid. Het uitzendbureau moet zich inzetten om de flexwerker aan het werk te houden en samen te kijken naar duurzame inzetbaarheid. Door te investeren in flexwerkers vanuit het uitzendbureau worden flexwerkers vaardiger en kunnen ze sneller de overstap maken naar een opdrachtgever om daar in vaste dienst te komen. Een aantal zaken hebben we op een rij gezet ter inspiratie om geldzorgen te verminderen.

Het maken van een budget

Leer jouw flexwerkers budgetteren! Laat ze een overzicht van hun inkomsten en uitgaven maken. Zo bepalen ze hoeveel geld ze kunnen uitgeven aan verschillende categorieën, zoals huur, boodschappen, vervoer en andere vaste lasten. Leer de flexwerkers om zich aan hun budget te houden. Dit zal er voor zorgen dat ze niet meer uitgeven dan dat zij binnenkrijgen. Maar ook kan dit sparen stimuleren en wie spaart, die heeft wat.

Vergelijken van prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende producten en diensten is een wijze les om mee te geven aan je flexwerkers. Zo besparen ze geld, door niet direct voor de duurste optie te kiezen. Goedkoop is namelijk niet altijd duurkoop.

Koop alleen wat nodig is

Vermijden van impulsaankopen dient ook gestimuleerd te worden. Zo voorkom je als uitzendbureau, dat jouw flexwerkers onnodig geld uitgeven. Het grote probleem met impulsaankopen is dat men over het algemeen snel spijt krijgt van de aankoop, wat weer voor stress en negativiteit kan zorgen.

Eigen lunch verzorgen

Het meenemen van een eigen lunch, in plaats van elke dag buiten de deur te eten, is ook een goede besparingstip. Een extra pluspunt van deze tip is dat jouw flexwerker niet alleen bespaart op geld, maar ook gezonder eet en leeft. Zelf je lunch maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meeste lunchrecepten zijn in een handomdraai gemaakt.

Gebruik coupons en kortingscodes

Gebruik coupons en kortingscodes om geld te besparen op je boodschappen is ook een goede manier om te besparen. Jouw flexwerker kan dan geld besparen zonder dat hij of zij, zijn of haar levensstijl hoeft aan te passen. Jouw flexwerker hoeft tegenwoordig niet meer zelf opzoek naar verschillende kortingscodes en coupons. Er zijn tegenwoordig verschillende apps en websites die kortingscodes en coupons overzichtelijk beheren en implementeren.

Vermijden van schulden

Adviseer en leer flexwerkers om schulden te vermijden. Iemand die eenmaal in een schuldsituatie terecht is gekomen,  kampt vaak met de stress en de psychische klachten die bij schulden komen kijken. Dit zal voor een minder productieve flexwerker zorgen. Probeer dus preventief met je flexwerker in gesprek te gaan wanner er sprake is van een schuldensituatie.

Besparen op energie

Stimuleer flexwerkers om duurzamer om te gaan met hun energiegebruik. Laat ze geld besparen door bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager te zetten of door elektrische apparaten uit te zetten deze niet gebruikt worden. Laat flexwerkers kritischer naar hun gebruik kijken. Wat geeft de flexwerker uit en waarom? Is er geen goedkoper alternatief of hun persoonlijke gebruik aangepast worden om zo te besparen?

Koop tweedehands

Leer je flexwerkers om tweedehands producten te kopen in plaats van nieuwe producten. Zo kunnen ze geld besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld. Veel van de producten die gekocht worden dalen al snel in waarde. Denk hierbij aan spullen zoals elektronica, auto’s, meubels en andere huishoudelijke producten. Waarom zou je dus de volle prijs betalen voor een nieuw product, terwijl dit zelfde product goedkoper tweedehands gekocht kan worden?

Slim reizen

Slimmer reizen is ook een hele wijze les die een uitzendbureau zijn flexwerkers kan meegeven, denk aan het openbaar vervoer. Zo bespaart je flexwerker veel geld op hun reiskosten. Om nog meer geld te besparen zou je als uitzendbureau jouw flexwerker kunnen stimuleren om meer te fietsen. Investeer in een goed fietsenplan voor jouw flexwerkers en laat ze zo besparen op reiskosten. Ook is het informeren over een reiskostenvergoeding een goede manier om jouw flexwerker een handje te helpen.

Investeren in flexwerkers

Stimuleer flexwerkers om een opleiding te volgen of een vaardigheid te ontwikkelen. Flexsupport kan vaak meebetalen, want er is een opleidingsbudget voor iedereen. Hoe meer jij je flexwerker stimuleert om te ontwikkelen, hoe groter de kans op meer beter betaald werk en dus meer inkomen voor de flexwerker. Door in zichzelf te investeren verhoogt de flexwerker niet alleen zijn eigen waarde op financieel gebied, maar ook hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Met al deze tips werk jij mee aan het ontstressen van de flexwerker. Dat is in ieders belang!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5