Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Sollicitanten binden: praktische do’s & dont’s voor recruiters

Sollicitanten
binden

In de zoektocht naar een geschikte baan staan sollicitanten voor uitdagingen. Eén van die uitdagingen bij het vinden van werk, die vaak over het hoofd gezien wordt, is het belang van het binden van sollicitanten aan je uitzendbureau. In dit artikel geven we jou als recruiter do’s en dont’s om nu praktisch sollicitanten te binden

Het belang van duurzame relaties

Het aangaan van duurzame relaties met sollicitanten kan een bijdrage leveren aan een succesvolle carrière voor die sollicitant. Om een duurzame relatie met de sollicitant op te bouwen, zijn er praktische do’s en don’ts die recruiters kunnen toepassen. Zo kan je als recruiter nu praktisch sollicitanten binden.

Do’s:

Communiceer duidelijk over carrièredoelen

Zorg ervoor dat de sollicitant zijn of haar professionele doelen samen met jou in kaart brengt. Je zorgt ervoor dat je hiermee duidelijk hebt wat de sollicitant wil. Dit is een open deur intrappen misschien, maar vaak wordt er weinig geluisterd naar de sollicitant en gaat het er vaak om dat de vacature wordt voorzien. Dat is een ander vertrekpunt!
Door te luisteren en het in kaart brengen van de carrière wensen van de sollicitant vermijd je tevens de druk om te solliciteren naar ongeschikte functies en vermijd jij voor jezelf als recruiter veel onnodig werk. Een mismatch is immers snel gemaakt. Verder bouwt duidelijke communicatie vertrouwen op tussen jou en de sollicitant, wat de relatie tussen jullie versterkt.

Wees besluitvaardig

Accepteer wanneer er geen interesse is in een aangeboden baan en probeer helder te krijgen waar wél de interesse ligt. Blijf de lead houden in de zoektocht. Besluiteloosheid kan een negatieve invloed hebben op het uitzendproces en de loopbaan van de sollicitant en jouw reputatie als recruiter.

Geef sollicitanten ruimte om keuzes te maken

Laat sollicitanten zelf beslissen wat ze zoeken in een baan en probeer niet jouw vacature te verkopen als de sollicitant daar maar weinig enthousiast over is. Overleg alle mogelijkheden met de sollicitant en begrijp (en leg uit) dat niet elke plaatsing direct succesvol is. Geduld is de sleutel voor het vinden van de juiste functie voor jouw sollicitant.

Blijf hartelijk en professioneel

Behoud een vriendelijke en professionele houding. Jouw reacties op ontwikkelingen, opdrachtgevers en kandidaten bepalen hoe sollicitanten en inleners jou als recruiter zien. Jouw houding is het visitekaartje voor jouw uitzendbureau. Het uitzenden van flexwerkers is en blijft een alternatief voor de cursus “omgaan met teleurstellingen”.

Nu praktisch sollicitanten binden

Dont’s:

Wees niet te assertief of een slechte verliezer als de sollicitant niet voor jouw vacature kiest.

Blijf in gesprek om te kijken in welke richting dan wel gezocht moet worden. Het is niet productief om aan te blijven dringen wanneer duidelijk is dat de opdracht of functie niet aansluit bij de wensen van de sollicitant. Accepteer dit en richt je op de volgende mogelijkheid.

Van relatieopbouw tot netwerken

Het opbouwen van relaties met sollicitant is niet alleen een investering in hun carrière. Door deze praktische tips toe te passen, bouw je aan de professionele identiteit en reputatie van jouw uitzendbureau. Het draait niet alleen om vandaag, maar ook om de kansen die nog kunnen komen. Kortom, effectief netwerken is een belangrijke stap voor het succes van recruiters. Dit omdat het jou in staat stelt om waardevolle verbindingen te maken, talent aan te trekken en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en vraag binnen de arbeidsmarkt. Met deze handige do’s & don’ts kan jij nu praktisch sollicitanten binden .

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5