Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Tips voor financieel gezonde medewerkers

Tips voor financieel gezonde medewerkers

Financieel gezonde medewerkers zijn belangrijk. Uit onderzoek blijkt echter dat bijna 62% van de werkgevers te maken heeft met werknemers die schulden hebben. Dit is ook onder flexwerkers het geval. Ook al lijkt het een privé aangelegenheid, schulden kunnen ook op het werk voor onrust zorgen. Dit kan tot 13.000 euro per jaar kosten. Denk dan aan kosten voor loonbeslag, maar ook kosten voor ziekteverzuim of minder productiviteit van de werknemer. In dit artikel lees je wat het loonbeslag is en hoe je er mee omgaat.

Tips voor financieel gezonde medewerkers

Leestijd: 3 min.

Loonbeslag

Wat doe je als er een loonbeslag binnenkomt voor een flexwerker? Ga je het gesprek aan of niet? Hoe pak je dit op? Als er beslag wordt gelegd op het loon van een medewerker kan er veel op je af komen. Voor er beslag op het loon wordt gelegd, komt er meestal eerst een verzoek om informatie van een deurwaarder. Als werkgever ben je verplicht om hieraan mee te werken.

Zodra het loonbeslag op het bureau ligt, ben je op de hoogte van de financiële problemen van de werknemer. Daarom is het nu een goed moment om hierover in gesprek te gaan. Want het is misschien nog mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser. Het is niet gemakkelijk om zo’n gesprek aan te gaan. Daarom een paar tips:

Stel open vragen

Door open vragen te stellen ervaart de medewerker dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat er precies aan de hand is en zal hij of zij eerder bereid zijn de situatie uit te leggen.

Gebruik activerend vragen

De achtergrond van de financiële problemen komen vaak door minder leuke dingen in het leven, zoals een echtscheiding, ziekte, enz. Als je alleen naar het ontstaan vraagt van de problemen, zal de medewerker vooral verdrietige en deprimerende boodschappen overbrengen. Bij een activerende vraag motiveert u uw medewerker juist om met de financiële problemen aan de slag te gaan.

Ga effectief informeren

Door uw medewerker te vragen of u informatie mag geven, zal uw medewerker de informatie die u vervolgens geeft gemiddeld genomen beter onthouden.

 

Privacy

Bedenk dat de informatie over beslaglegging privacygevoelig is en niet met iedereen gedeeld mag worden. Alleen personen die bij de verwerking van het loonbeslag betrokken zijn, mogen toegang hebben tot deze informatie. Na het verzoek om informatie volgt beslagexploot (proces-verbaal van beslag). Op basis hiervan wordt het beslag uitgevoerd. In het beslagexploot staat de beslagvrije voet die door de deurwaarder is berekend. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat de medewerker mag houden voor de vaste lasten en om van te leven.

Samen met de medewerker kan berekend worden of de hoogte van de beslagvrije voet klopt. Dit is namelijk niet altijd het geval. Het checken van de beslagvrije voet kan via www.uwbeslagvrijevoet.nl. Het nettoloon dat overblijft na aftrek van de beslagvrije voet en de onkostenvergoeding, wordt overgemaakt aan de deurwaarder. Het vakantiegeld en eventuele eindejaarsuitkering gaan ook naar de deurwaarder.

Er wordt in principe alleen aan de deurwaarder of beslaglegger die het eerste beslag heeft gelegd betaald. Dat gebeurt tot de vordering is ingelost. Een deurwaarder met een latere beslaglegging verwijs je naar de eerste beslaglegger. Er kan echter beslag gelegd worden voor een preferente schuld. Deze deurwaarder heeft dan voorrang.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5