Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Ziekteverzuim in de uitzendbranche

Ziekteverzuim in de uitzendbranche

Ziek zijn is voor niemand prettig. Voor uitzendkrachten is er gelukkig een goede regeling in de CAO afgesproken. Maar omdat zij vaak flexibel werken en vaak geen vaste contracturen hebben, is het belangrijk dat ze goed worden begeleid als ze ziek zijn.

In dit artikel leggen we uit wat een ziekteverzuim precies inhoudt, welke veranderingen de nieuwe cao van 2026 met zich meebrengt en hoe het re-integratieproces er uit ziet bij Flexsupport.

Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim houdt in dat een werknemer tijdelijk of langdurig niet kan werken door fysieke of mentale klachten. Soms gaat het om kortdurende ziekte, bijvoorbeeld griep of een blessure. Bij langdurig verzuim is er sprake van bijvoorbeeld een burn-out of een operatie met aansluitend herstel. In alle gevallen is het belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn over begeleiding, loondoorbetaling en re-integratie. Voor uitzendkrachten is dat soms wat ingewikkelder, omdat hun uren en contracten minder vast zijn. De CAO schrijft dan voor dat je naar gemiddelden kijkt. En als je ziek bent tijdens je contract dat je doorbetaald wordt voor in totaal 90% van je laatst verdiende loon in je eerste ziektejaar. In je tweede ziektejaar is dat 80%.

Wat verandert er met de cao vanaf 2026?

De nieuwe cao brengt een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee op het gebied van ziekteverzuim en loondoorbetaling:

  • De loondoorbetaling bij ziekte wordt afgestemd op de regeling die geldt bij de inlener. Dit betekent dat de uitzendkracht minimaal hetzelfde krijgt als vaste werknemers van het bedrijf waar hij of zij werkt.
  • Voor een kleine groep uitzendkrachten die er financieel op achteruit zouden gaan door de nieuwe cao, is een overgangsregeling getroffen om dit te voorkomen.
  • Uitzendkrachten die voor 1 januari 2026 ziek zijn geworden en op die datum nog ziek zijn, behouden hun recht op (gedeeltelijke) loondoorbetaling, vakantiedagen en vakantiebijslag volgens de oude regels.

Flexibel verzuimbeleid

De nieuwe cao per 2026 biedt nog ruimte voor flexibiliteit. Het verzuimbeleid kan aangepast worden aan het soort werk, de sector of de specifieke behoefte van de uitzendkracht. Denk bijvoorbeeld aan mentale ondersteuning bij stressvolle functies, of juist fysieke begeleiding in beroepen met zwaar werk.

Verzuim bij Flexsupport

Flexsupport begeleidt zieke uitzendkrachten vanaf de eerste ziektedag en onderhoudt regelmatig contact. Bij langdurig verzuim vinden persoonlijke gesprekken plaats met onze verzuimspecialisten. Samen met de bedrijfsarts stellen we een Plan van Aanpak op om herstel en terugkeer naar passend werk te vinden. We zoeken samen met de intercedent die de uitzendkracht goed kent passende re-integratieplekken en we ondersteunen bij het vinden van nieuw werk. Hiervoor hebben we 2 collega’s die de regie op het verzuim hebben.

Backoffice Flexsupport

Werk jij als uitzendbureau met veel verschillende CAO’s of specifieke beloningen van inleners? Dan is het verstandig om je goed in te lezen, want er gaat veel veranderen.

Wil je dat liever niet en denk je na over het uitbesteden van je backoffice? Flexsupport kan je helpen te ontzorgen. Neem hier contact met ons op, wij denken graag met je mee!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5