Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Wat is het juiste identiteitsbewijs voor verloning?

Het juiste
identiteitsbewijs

Als uitzendbureau (zoals Flexsupport) is het erg belangrijk om zorgvuldig het identiteitsbewijs van de flexwerker te controleren. Volgens de wet moet je als werkgever bij aanvang van een dienstverband een kopie maken van een geldig identiteitsbewijs en het identiteitsbewijs controleren op echtheid. Een geldig identiteitsbewijs is een gemeentelijke identiteitskaart of een (Nederlands) paspoort, geen rijbewijs! Een Nederlands rijbewijs mag wel op de werkvloer worden gebruikt als ID-bewijs.

Helemaal nu er steeds meer internationale flexwerkers actief zijn in Nederland is het belangrijk om goed te controleren. Het belang is groot om problemen te voorkomen met identiteitsfraude en het incorrect uitvoeren van de verloning van flexwerkers, want dit kan leiden tot enorme boetes. Waar moet je op letten bij het controleren van een identiteitsbewijs en het maken van een kopie voor de verloning?

Hier zijn de belangrijkste punten:

– Geldigheid: Controleer of het document überhaupt geldig is.
– Echtheidskenmerken: Controleer of alle echtheidskenmerken zichtbaar en onbeschadigd zijn.
– Zichtbaarheid: Zorg ervoor dat alle randen goed zichtbaar zijn op de kopie.
– Kwaliteit: De foto of scan moet in kleur en scherp zijn en controleer of de kleuren waarheidsgetrouw zijn.
– Verblijfsdocumenten: Let goed op of er staat vermeld: “TWV niet vereist”.

Wat is NIET acceptabel:

– Een identiteitsbewijs die niet meer geldig is.
– Een kopie waarop een flits/ spiegeling weerkaatst.
– Slecht zichtbare randen.
– Een kopie van een kopie.
– Wazige of onleesbare gegevens.
– Beschadigingen in de echtheidskenmerken.
– Diverse gegevens zijn onzichtbaar gemaakt, een watermerk toevoegen mag wel.

Paspoort:

Bij het nieuwe paspoort, dat vanaf 2014 wordt uitgegeven, staat het BSN-nummer niet meer op de voorzijde maar op de achterzijde van de kaart. In dit geval hebben we een kopie nodig van zowel de voor- als achterzijde van de houderspagina, in geopende staat. (Zie afbeelding.)

ID-kaart:

Als u een Gemeentelijke Identiteitskaart gebruikt, hebben we een kopie nodig van zowel de voor- als achterzijde, waarbij alle hoeken van de identiteitskaart goed zichtbaar zijn. (Zie afbeelding.)

Bij een verblijfsdocument is een bewijs van BSN vereist om in de loonadministratie op te nemen in verband met het afdragen van de loonbelasting. Dit document is noodzakelijk omdat het BSN niet op het verblijfsdocument vermeld staat. Dit bewijs hebben we ook nodig bij paspoorten uit Aruba, Bonaire en Curaçao.

Twijfel je over een document? Overleg altijd met een collega van Flexsupport! Bij twijfel over de echtheid van een paspoort of identiteitsbewijs uit een ander land, raadpleeg de identiteitsdocumenten van (bijna) alle landen via de Prado-website.

Het belang voor het uitzendbureau

Het naleven van deze richtlijnen is belangrijk voor een soepel en juridisch correct verloop van zaken bij Flexsupport. Het zorgvuldig controleren van identiteitsbewijzen draagt bij aan een goed werkgeverschap, want er wordt gedoe voorkomen. Verder helpt een goede controle om identiteitsfraude en illegale tewerkstelling te voorkomen. Het handhaven van deze richtlijnen is daarom van groot belang voor Flexsupport.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5