Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Salaris betalen: per maand of per 4 weken?

Salaris betalen: per maand of per 4 weken?

Als werkgever kun je er voor kiezen om salaris van je werknemers per maand of per 4 weken te betalen. Over het algemeen is maandelijkse uitbetaling de standaard. Voor flexwerkers in de uitzendbranche is het juist gebruikelijk om per week of per periode van 4 weken salaris te betalen. Beide methodieken (maand of periode) hebben voor- en nadelen, zowel voor de werkgever als de flexwerker. In dit artikel lichten wij deze toe. De weekbetaling laten we buiten beschouwing.

Leestijd: 3 minuten

 

Het verschil tussen salaris betalen per maand en per 4 weken

De maandelijkse uitbetaling ontvangen werknemers iedere maand op dezelfde datum. Dit is meestal rond de 25e van de maand. Wanneer de standaard betaaldag in het weekend valt dan vindt de uitbetaling vaak op de vrijdag ervoor of op de maandag na het weekend plaats. Als werkgever betaal je dan 12 keer per jaar het salaris uit. Soms is er sprake van een 13e maand, maar dit is een maandsalaris die als bonus uitbetaald wordt.

Bij een vierwekelijkse uitbetaling (ook wel periodeverloning genoemd) ontvangen flexwerkers hun salaris iedere 4 weken op dezelfde dag in de week. Dit zorgt er voor dat de datum waarop uitbetaald wordt altijd anders is. Als werkgever betaal je dan 13 keer per jaar het salaris uit aan je werknemers.

 

Salaris betalen per maand: voor- en nadelen

Over het algemeen is de maatschappij meer gericht op een maandelijkse uitbetaling van salaris dan op een periodeverloning. Vaste lasten worden meestal aan het einde van de maand afgeschreven wanneer het salaris weer op de rekening staat en er weer liquiditeit is. Een maandelijkse betaling kan dus makkelijker zijn voor je werknemers. Zij weten op welke dag het salaris uitbetaald wordt en hebben zo een makkelijk overzicht van de totaalsom. Als werkgever heb jij je maandelijkse ritme en daar kun je in je facturatie en cashflow weer rekening mee houden.

Een ander voordeel is dat de maandelijkse uitbetaling er voor zorgt dat de salarisadministratie maar 12 keer per jaar gedaan hoeft te worden. Bij een vierwekelijkse uitbetaling is dit 13 keer. Voor een uitzendbureau is dit geen issue als je een uitzendbureau backoffice partij gebruikt die al deze zaken voor je regelt. Als je zelf de verloning uitvoert wil je deze extra handeling waarschijnlijk graag vermijden.

Een maandelijkse uitbetaling kan ook onhandig zijn. Als de financiële periodes van jouw onderneming per 4 weken zijn en niet per maand, dan loopt je salarisadministratie niet gelijk. In dat geval kan het toch handiger zijn om te kiezen voor een vierwekelijkse salarisverwerking.

 

Salaris betalen per 4 weken: voor- en nadelen

Bij een vierwekelijkse uitbetaling krijgen flexwerkers 13 keer per jaar een salarisbetaling en dus doe je als werkgever 13 keer de salarisadministratie. Toch kan 4 wekelijks salaris betalen zijn voordelen hebben. Zo valt de dag waarop je uitbetaalt, en dus salarisadministratie en loonaangifte doet, nooit in het weekend en hoef je niet te schuiven met je betaaldag. Maar het grootste voordeel is wanneer jouw onderneming werkt met financiële periodes van 4 weken, o.a. in de zorg- en transportsector is dit vrij gebruikelijk. Wanneer je per 4 weken uitbetaalt sluit jouw salarisadministratie hier mooi op aan. Overigens betekent 13 keer per jaar uitbetalen niet dat je meer salaris uitbetaalt. Je betaalt de flexwerkers even veel, maar in meerdere delen.

Het grootste nadeel aan periodeverloning is voor de flexwerker. Doordat de uitbetalingsdata iedere maand wisselen komt er een moment in het jaar dat het salaris pas betaald wordt nadat de vaste lasten betaald hadden moeten worden. Dat kan voor financiële uitdagingen zorgen. Om dit te voorkomen is het verstandig om een buffer op te bouwen op een spaarrekening. Dit vergt discipline en planning en is voor de één makkelijker dan de ander. Wanneer je per periode van 4 weken betaalt is het dus belangrijk om op signalen van financiële problemen bij de flexwerker te letten.

Flexsupport betaalt het salaris ook per 4 weken (en per week). Wij hebben een overzicht 4 wekelijkse betaling gemaakt, om het onze flexwerkers en onszelf zo makkelijk mogelijk te maken. In één oogopslag is er te zien op welke data er salaris uitbetaald wordt.

 

Alle voor- en nadelen op rij

Salaris betalen per maand

Voordelen:
– De maatschappij is hier meer op gericht;

– Slechts 12 keer per jaar salarisadministratie doen;

– Overzichtelijker wanneer er betaald moet worden.

Nadelen:
– Als de financiële periodes van jouw onderneming per 4 weken zijn en niet per maand, dan loopt je salarisadministratie niet gelijk.

 

Salaris betalen per 4 weken

Voordelen:
– Uitbetalingsdata vallen nooit in het weekend;
– Wanneer je financiële periodes per 4 weken loopt sluit jouw salarisadministratie hier mooi op aan.

Nadelen:
– 13 keer per jaar salarisadministratie doen;
– Het kost meer moeite om betaaldata overzichtelijk te houden;
– Het kan vervelend zijn voor de flexwerker omdat er een moment komt dat de betaling ná de vaste lasten komt.

 

Beide systemen hebben duidelijke voor- en nadelen. Welke methodiek je inzet hangt sterk af van hoe jouw onderneming is ingericht. Naar welk systeem gaat jouw voorkeur, betaal jij liever maandelijks? Of past een vierwekelijkse salarisbetaling beter in jouw onderneming?

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5