Pensioen voor flexwerkers
Als flexwerker bouw je pensioen op. Hoe dat precies zit, hangt op dit moment af van hoe lang je bij een bepaald uitzendbureau werkt. Vanaf 2026 is er een nieuwe pensioenregeling voor flexwerkers. Wat dat precies inhoudt bespreken wij in dit artikel.
Huidige pensioenregeling
Flexwerkers van 18 jaar en ouder nemen verplicht deel aan de pensioenregeling voor flexwerkers. Deze pensioenregeling gaat via StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten). De eerste 52 weken vallen flexwerkers in de basisregeling. Daarna kom je terecht in de plusregeling. Uitzendbureaus kunnen ervoor kiezen om flexwerkers ook direct in de plusregeling te laten instromen. Dat is wat Flexsupport doet.
Op deze regeling is een uitzondering. Want valt de opdrachtgever onder het bouwpensioenfonds dan dient dat te worden toegepast en vervalt de StiPP regeling voor de flexwerker die vakkracht is. Tevens kun je als uitzendbureau vrijgesteld worden van StiPP als je grotendeels in een bepaalde sector uitzendt en daar een beter pensioenfonds van toepassing is.
Basisregeling
De uitzendonderneming neemt de premie in de basisregeling geheel voor haar rekening, dat is 8% over de pensioengrondslag. De flexwerker hoeft dus zelf geen premie te betalen.
Plusregeling
Na 52 gewerkte weken in de basisregeling wordt de flexwerker overgezet naar de plusregeling. De hoogte van de premie is afhankelijk van de leeftijd. Wanneer een flexwerker onafgebroken 26 weken of langer bij een uitzendonderneming werkt in de plusregeling, heeft een vrijstelling om bij een ander uitzendbureau ook in de plusregeling te vallen.In de plusregeling is de flexwerker verzekerd van pensioenopbouw, nabestaandenvoorziening en voortzetting van pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.
Nieuwe pensioenregeling vanaf 2026
Flexwerkers krijgen vanaf 1 januari 2026 een nieuwe pensioenregeling. In de nieuwe pensioenregeling van StiPP gaan werkgevers 15,9% pensioenpremie betalen. De flexwerkers zelf betalen 7,5% pensioenpremie, dit wordt ingehouden op het brutoloon. Uiteraard wel na aftrek van het franchisebedrag. Dat zal tussen de 8 en 9 euro liggen is de verwachting.
In deze nieuwe regeling is de premie voor iedereen gelijk en dus niet afhankelijk van de leeftijd. In tegenstelling tot de huidige pensioenregeling, zijn het nabestaandenpensioen en een dekking bij arbeidsongeschiktheid voor elke flexwerker verzekerd.
Een laatste element dat anders is per 2026 is dat naast de pensioenregeling er ook gekeken moet worden door het uitzendbureau naar de pensioenregeling van de opdrachtgever. Zijn de bedragen daar hoger en dus de opbouw sneller? Dan moet dat gecompenseerd worden door het uitzendbureau.
Deze nieuwe pensioenregeling is opgesteld om meer zekerheid en stabiliteit te bieden aan flexwerkers. Daarnaast zorgt dit ervoor dat flexwerkers ten opzichte van vaste medewerkers van een bedrijf gelijk behandeld worden. Zo vallen de verschillen grotendeels weg en is flexwerk net zo lonend als in dienst zijn bij de opdrachtgever.
Backoffice Flexsupport
Werk jij als uitzendbureau met veel verschillende CAO’s of specifieke beloningen van inleners? Dan is het verstandig om je goed in te lezen, want er gaat veel veranderen.
Wil je dat liever niet en denk je na over het uitbesteden van je backoffice? Flexsupport kan je helpen te ontzorgen. Neem hier contact met ons op, wij denken graag met je mee!
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden