Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Nieuwe CAO voor uitzendkrachten

Nieuwe uitzend CAO

Er is een akkoord bereikt tussen de ABU / NBBU enerzijds en de vakbonden anderzijds. Dit is een historische mijlpaal, want voor het eerst in 25 jaar is er één en dezelfde cao voor flexwerk.

Looptijd

De nieuwe CAO voor uitzendkrachten gaat deels per 30 september 2019 in en de volledige cao geldt vanaf 30 december 2019. De looptijd van deze cao is tot en met 31 mei 2021. De fasenstructuur met A,B en C is niet gewijzigd. Een flexwerker kan nog steeds 78 weken werken in fase A en kan 6 contracten krijgen in 4 kalenderjaren voor hij in aanmerking komt voor een fase C contract bij het uitzendbureau.

 

Loon wijzigingen

In de nieuwe CAO voor uitzendkrachten zijn een aantal zaken die opvallen. De flexwerkers die via de NBBU werkzaam waren krijgen ook 25 vakantiedagen bij een fulltime dienstverband, een recht dat de ABU cao al kende. Alle flexwerkers krijgen 8,33% vakantiegeld per 30 december in plaats van de 8% die ze nu krijgen. De inlenersbeloning is ook verder uitgebreid met extra toeslagen voor flexwerkers. Zo wordt de financiële positie van flexwerkers verder versterkt.

Voor bepaalde bijzondere doelgroepen flexwerkers is op loongebied ook een flinke wijziging. Deze doelgroepers krijgen na 52 gewerkte weken ook recht op de inlenersbeloning en na 26 gewerkte weken hebben zij recht op een ontwikkelgesprek en 2,25% loonsverhoging.

 

Juridische wijzigingen

De tekst van de cao is versimpeld en concreter gemaakt, zodat gesjoemel door uitzendbureaus niet meer mogelijk is volgens de letter van de cao. Een voorbeeld hiervan is het recht op een feestdagvergoeding. Dit is nu duidelijk omschreven en is niet meer voor interpretatie door het uitzendbureau vatbaar. Ook het opvolgend werkgeverschap is nu ruimer omschreven om zo de opgebouwde rechten van de flexwerker beter te beschermen.

De volledige tekst van de nieuwe cao per 30 december 2019 vindt u hier (versie januari 2020). Heeft u vragen over de cao? Neem dan contact met ons op.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5