Tips voor het maken van de juiste match
Je bent net begonnen met je uitzendbureau of je hebt al wat jaren ervaring als intermediair. De basis van je uitzendbureau heb je goed op orde maar het matchen van een kandidaat met een opdrachtgever blijft de grootste uitdaging. Tips voor het maken van de juiste match lees je hier.
Leestijd: 5 min.
Eigenschappen voor de perfecte match
Je eerste succesvolle match zal je waarschijnlijk nooit vergeten. Het plaatsen van een kandidaat bij een inlener geeft je een enorme voldoening en stimulans om door te gaan. Als het slechts elke dag zo simpel was! In werkelijkheid is het een behoorlijke uitdaging. Je wordt geconfronteerd met tijdsdruk, krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak om de vaardigheden van kandidaten in te schatten, terwijl je ook nog rekening moet houden met de wensen van de inlener.
Een succesvolle match maken vereist vooral veel ervaring en inzicht in mensen. Als je de juiste kandidaat aan de opdrachtgever wilt koppelen, moet je tijd vrijmaken om goed te luisteren, je in te leven in de ander, de juiste vragen te stellen en de ander zorgvuldig te observeren. Kortom, het draait om het openstellen voor het gedrag en de motivatie van de kandidaat die tegenover je zit.
Bovendien zijn commerciële vaardigheden essentieel. Naast inzicht in mensen is het noodzakelijk om een goede inschatting te maken van de waarde van een kandidaat, zodat je hem of haar effectief kunt aanbevelen aan de inlener.
Voorkom mismatches
Ook jij ontkomt waarschijnlijk niet aan het maken van een mismatch op een bepaald moment. Achteraf blijkt je inschatting niet correct te zijn geweest, en de kandidaat blijkt minder geschikt te zijn dan gedacht. Dit leidt tot teleurstelling bij zowel de inlener als de kandidaat. Hoe kun je mismatches voorkomen en de kwaliteit van je kandidaatselectie verbeteren?
Hier zijn een paar handige tips:
1. Kandidaten vinden
In tijden van een krappe arbeidsmarkt kan het werven van kandidaten een uitdaging zijn. Verschillende online vacaturebanken kunnen van dienst zijn bij zowel het vinden van geschikte kandidaten als het publiceren van vacatures. Bovendien wordt de werving van kandidaten steeds vaker via sociale media uitgevoerd. Hierbij spelen creativiteit en originaliteit een cruciale rol. Hoe persoonlijker en doelgerichter je bent in je zoektocht naar de juiste doelgroep, des te groter is de kans op succes.
2. Voorbereiding is het halve werk
Wanneer je een cv en de motivatie van een kandidaat bekijkt, vorm je meestal direct een eerste indruk. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze eerste indruk niet altijd accuraat is en dat je er niet blindelings op kunt vertrouwen. Voordat je begint met het zoeken naar een geschikte kandidaat, is er een essentiële stap die voorafgaat: overleg met de inlener om vast te stellen welke vaardigheden, kwalificaties en eigenschappen zij verwachten van de kandidaat die ze zoeken.
Vraag je opdrachtgever bijvoorbeeld om de ideale werknemer te beschrijven, maar houd in gedachten dat het vinden van een perfecte match soms een uitdaging kan zijn. Daarom is het noodzakelijk om duidelijke keuzes te maken en criteria op te stellen waaraan je een geschikte kandidaat zult toetsen.
3. Afvinken
Maak een lijst met eisen die een kandidaat in huis moet hebben om voor de bewuste functie
in aanmerking te komen. Dit helpt om de cv’s te filteren die op een vacature binnen komen.
Denk aan de volgende onderdelen:
o Opleiding
o Vaardigheden
o Persoonlijkheid
o Ervaring
o Certificeringen
o Motivatie
Na een eerste schifting van cv’s ben je toe aan de volgende stap in je selectieproces.
Hiervoor maak je een lijst van gewenste kwalificaties. Deze gebruik je om uit alle
sollicitanten de beste kandidaten te selecteren. Dit kan goed van pas komen als je veel
sollicitanten hebt en moeilijk kunt kiezen wie je zou willen uitnodigen voor een
kennismakingsgesprek.
4.Testen
Een onafhankelijke manier om iemands geschiktheid voor een functie te beoordelen, is door hun kennis en vaardigheden te testen. Online tests bieden de mogelijkheid om verschillende vaardigheden te beoordelen, zoals aanpassingsvermogen en empathie. Daarnaast kun je de kandidaat een IQ-test laten afleggen om te bepalen of zij het vereiste denkniveau voor de functie hebben.
Bovendien zijn er praktijkgerichte tests beschikbaar waarbij je de kandidaat bepaalde taken laat uitvoeren in een werkomgeving. Dit kan variëren van het serveren van vier borden voor een horecamedewerker tot het aanbrengen van een proefmuurtje voor een stukadoor.
5. Kennismaken en gesprek
Na de eerste screening is het tijd om een aantal kandidaten uit te nodigen voor een kennismakings- en/of beoordelingsgesprek. Er zijn verschillende methoden en benaderingen om te bepalen of een kandidaat past bij de openstaande vacature. Steeds vaker worden deze gesprekken via videobellen of apps zoals Microsoft Teams, Skype of Zoom gevoerd. Tijdens het gesprek kun je enkele casusvragen stellen, een rollenspel uitvoeren of een opdracht bespreken en uitvoeren.
Het is essentieel dat de kandidaat zelf goed weet wat voor hem of haar belangrijk is, aangezien dit de kans op een succesvolle match vergroot. Het is van belang dat het beeld dat jij van de kandidaat hebt overeenkomt met het zelfbeeld van de kandidaat.
Een betrouwbare manier om inzicht te krijgen in iemands gedrag op de werkvloer, is door middel van een korte meeloopstage. Hierbij kan de kandidaat bijvoorbeeld twee dagen meelopen op de afdeling. Dit biedt niet alleen de werkplek de kans om een goede indruk te krijgen, maar stelt ook de kandidaat in staat om beter te beoordelen of de baan daadwerkelijk bij hem past en of hij goed in het team past. In dit geval is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken, zoals de vergoeding van gewerkte uren en verzekering tijdens de proeftijd.
6. Voordragen
Na zorgvuldig voorbereidend werk heb je nu een aantal geschikte kandidaten geïdentificeerd en gescreend om ze vervolgens bij de inlener voor te stellen. Het is raadzaam om minimaal 2 en maximaal 4 kandidaten voor één vacature voor te dragen. Inleners waarderen meestal de keuzemogelijkheid tussen kandidaten, maar willen ook niet overweldigd worden. Als je te veel kandidaten voorstelt, kan de opdrachtgever alsnog veel werk hebben in het sollicitatieproces, en dat willen we juist voorkomen!
Zorg ervoor dat je de kandidaten goed voorbereidt door hen van tevoren te informeren over de tijd en plaats van het gesprek, wat ze kunnen verwachten tijdens het gesprek, en geef ze handige tips om een goede indruk te maken. Een goede voorbereiding omvat ook het laten bekijken van de website van het bedrijf en het laten nadenken door de kandidaat over drie vragen die ze zelf tijdens het gesprek willen stellen.
Recruitment CRM software
Naast de bovenstaande 5 tips helpt recruitment CRM software je in het goed beheren van je
wervingsproces en de kandidaten.
Dankzij speciale online functies voor uitzendbureaus kun je eenvoudig kandidaatgegevens invoeren en bijwerken, vacatures publiceren en cv’s importeren. Specifieke software voor uitzendbureaus biedt meestal ook de mogelijkheid om kandidaten aan passende vacatures te koppelen.
Heb je professionele ondersteuning nodig bij het invullen van vacatures en bij alle bijbehorende administratieve, juridische en financiële zaken? Flexsupport kan jouw complete backoffice verzorgen zodat jij je volledig kunt richten op het matchen.
Ontdekken
Deze tips kunnen je helpen bij het creëren van een succesvolle matchformule voor jouw uitzendbureau. Natuurlijk zul je ontdekken dat je met vallen en opstaan steeds beter wordt in het matchen en zul je uiteindelijk je eigen unieke manier van kandidaten werven vinden. Het realiseren van een goede match vereist ervaring, inzicht in mensen en natuurlijk commercieel talent.
Vergeet vooral niet om je eerste succesvolle match te vieren. En zolang je met plezier werkt, zul je meer succes hebben!
Anderen bekeken ook
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden