Opleidingen
Opleidingen en ontwikkeling zijn belangrijk voor iedere werknemer, ook voor uitzendkrachten. In de huidige CAO zijn er regelingen waar zij gebruik van kunnen maken om hun kennis en vaardigheden uit te breiden.
Vanaf 2026 gaan er belangrijke veranderingen plaatsvinden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, waarbij ook opleidingen een grotere rol gaan spelen. In dit artikel leggen we uit wat er gaat veranderen voor de opleidingen voor uitzendkrachten.
Huidige regels voor opleidingen van uitzendkrachten
Op dit moment is er budget beschikbaar voor uitzendkrachten om opleidingen te volgen. Ieder uitzendbureau moet van de loonsom 1,02% minimaal reserveren voor opleiding en training. Meer mag uiteraard ook!
Als je de reservering niet zelf besteed dan kun je via Doorzaam gebruik maken van scholingsvouchers, waarmee de uitzendkracht zelf een opleiding of cursus kiest die past bij het werkveld. Bij het in dienst treden bij een andere opdrachtgever kan het verplicht zijn om als uitzendkracht scholing te volgen om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. In dat geval betaalt het uitzendbureau de kosten van de opleiding.
Duurzame inzetbaarheid
In overleg met het uitzendbureau kan een uitzendkracht zich persoonlijk ontwikkelen om duurzame inzetbaarheid te stimuleren. Duurzame inzetbaarheid gaat over gemotiveerde en gezonde werknemers die flexibel meebewegen met veranderingen op de arbeidsmarkt. Ook wel gezonde, productieve en betrokken werknemers die met plezier aan het werk zijn. Bij uitzendkrachten wordt de duurzame inzetbaarheid onder andere bevorderd door:
- Kennis en vaardigheden verkrijgen die relevant zijn voor de huidige functie of een nieuwe functie via dezelfde uitzendonderneming
- Het verbeteren van de kansen op werk en het voorkomen van werkloosheid
Nieuwe regels voor opleidingen vanaf 2026
Vanaf 1 januari 2026 verandert het beloningssysteem in de uitzendbranche. De huidige inlenersbeloning verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt het de gelijkwaardige beloning. Dit betekent dat het volledige pakket aan arbeidsvoorwaarden wordt vergeleken met dat van vaste medewerkers bij de inlener. Opleidingen zijn hier ook onderdeel van.
Krijgt een vaste medewerker bij de opdrachtgever bijvoorbeeld een opleidingsbudget of studieverlof, dan moet de uitzendkracht daar ook recht op hebben. Als dit niet haalbaar is of er zijn andere afspraken gemaakt, moet het ergens anders gecompenseerd worden. Dit betekent dat opleidingsmogelijkheden belangrijker worden bij het contracteren van opdrachtgevers en in het gesprek met uitzendkrachten. Het standaard scholingspotje van 1,02% vervalt per 2026. Er zal nog meer maatwerk van toepassing zijn bij het aanbieden en volgen van scholing en opleiding.
Flexsupport blijft meedenken en haar opleidingscoördinator inzetten om scholing te blijven faciliteren en daarmee duurzame inzetbaarheid te bevorderen.
Backoffice Flexsupport
Werk jij als uitzendbureau met veel verschillende CAO’s of specifieke beloningen van inleners? Dan is het verstandig om je goed in te lezen, want er gaat veel veranderen.
Wil je dat liever niet en denk je na over het uitbesteden van je backoffice? Flexsupport kan je helpen te ontzorgen. Neem hier contact met ons op, wij denken graag met je mee!
Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?
- In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
- Alle informatie die je nodig hebt
- Volledig gratis te downloaden