Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Belangrijke wijzigingen in de CAO voor Uitzendkrachten vanaf 1 juli 2023

CAO wijzigingen
voor uitzendkrachten

Per 1 juli 2023 worden er aanzienlijke wijzigingen doorgevoerd in de CAO voor Uitzendkrachten. Deze veranderingen zijn gericht op goed werkgeverschap, zekerheid en duidelijkheid voor zowel flexwerkers als werkgevers. Wij zijn als Flexsupport daarom ook blij met diverse wijzigingen. In dit artikel bespreken we de gevolgen van deze wijzigingen voor de flexwerkers.

Meer zekerheid voor flexwerkers

Beschikbaarheid en roostering

Flexwerkers hoeven niet langer meer beschikbaar te zijn dan de afgesproken arbeidsduur. Bij het maken van het rooster wordt rekening gehouden met de opgegeven beschikbaarheid van de flexwerkers, tenzij deze akkoord gaat met een wijziging.

Werkervaring telt mee

Bij aanvang van een nieuwe baan ontvangen flexwerkers met ervaring niet langer het laagste loon in de salarisschaal. Het relevante arbeidsverleden wordt nu meegenomen bij het bepalen van het salaris en de periodieken. Dit streefden we al na. We vinden het prettig dat het nu ook bevestigd wordt.

Transitievergoeding (per 1 april 2023 al doorgevoerd)

Uitzendkrachten hebben recht op een transitievergoeding wanneer hun contract wordt beëindigd. Als de vergoeding niet op tijd wordt betaald, kan de uitzendkracht dit binnen één jaar claimen, in plaats van de vorige termijn van drie maanden. Bovendien moet de werkgever wettelijke rente betalen als de vergoeding niet binnen een maand na het einde van het dienstverband wordt voldaan.

Opvolgende uitzendovereenkomsten

Opvolgende uitzendovereenkomsten met dezelfde flexwerker en werkgever moeten nu minimaal vier weken duren. Deze verplichting geldt zowel voor overeenkomsten met uitzendbeding als voor overeenkomsten zonder uitzendbeding. Voorheen gold deze verplichting alleen voor overeenkomsten zonder uitzendbeding, zoals Flexsupport al toepaste. Bovendien worden opgenomen vakantiedagen nu meegerekend in de wekentelling in fase A.

Ziekte en loondoorbetaling

Het uitzendbeding mag niet meer worden toegepast bij ziekte van de flexwerker. Als er een einddatum in het contract staat, heeft de flexwerker recht op loondoorbetaling tot het einde van het contract. Als er geen einddatum is vastgesteld, heeft de flexwerker recht op loondoorbetaling gedurende maximaal twee jaar of tot herstel. In het eerste jaar wordt 90% van het loon doorbetaald en in het tweede jaar is dit 80% in plaats van de huidige 70%. Dit zorgt voor minder loonterugval bij ziekte.

Inlenersbeloning

De inlenersbeloning is nu van toepassing op alle kostenvergoedingen en toeslagen, ongeacht of ze bruto of netto zijn. Dit betekent dat flexwerkers recht hebben op dezelfde toeslagen en kostenvergoedingen als vaste medewerkers in dienst bij de opdrachtgever of volgens de geldende CAO voor die opdrachtgever.

Pensioenopbouw

Vanaf januari 2024 bouwen uitzendkrachten vanaf 18 jaar pensioen op, in plaats van 21 jaar. Dit betekent dat de deelnameleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd. Voor StiPP-pensioen vervalt de wachttijd van 8 weken, dus de werknemer bouwt vanaf dag 1 pensioen op. Iets dat we al jaren doen bij Flexsupport, want iedere flexwerker heeft volgens ons recht op pensioen vanaf de eerste werkdag.

Ziekteregeling

De wachtdag wordt teruggebracht naar 1 dag voor contraxcten met uitzendbeding. Dat was al bij contracten zonder uitzendbeding zoals Flexsupport die alleen aanbiedt. Daarnaast vervalt de wachtdagcompensatie voor contracten met uitzendbeding. Zo is er gelijkheid in de ziekteregeling gekomen voor contracten met en zonder uitzendbeding.

 

Communicatie en advies

Het is van groot belang dat iedereen op de hoogte is van de nieuwe wijzigingen in de CAO voor Uitzendkrachten 2023. Door goed geïnformeerd te zijn, kunnen intercedenten de flexwerkers en opdrachtgevers juist adviseren en ondersteunen bij het naleven van de nieuwe regels. Wij hebben per direct onze communicatiemiddelen aangepast. Die kun je vinden op onze pagina documenten.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak je geen zorgen! Bij Flexsupport staan we altijd klaar om informatie en hulp te bieden. Neem gerust contact met ons op en ontdek wat Flexsupport voor jouw uitzendbureau backoffice kan betekenen!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5