Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Mag ik op vakantie?

Mag ik op vakantie?

Mag je als werknemer op vakantie naar een land met code rood, oranje of geel? Wij leggen je in dit artikel uit welke regels en maatregelen er op dit moment gelden.

Leestijd: 2 min.

Negatief reisadvies

– Tot 15 mei is het advies om in Nederland te blijven en alleen te reizen als dit noodzakelijk is. Dit betekent dat toeristisch reizen niet is toegestaan.

– Op dit moment geldt voor alle landen een negatief (code oranje/rood) reisadvies. In Europa zijn dus ook Frankrijk, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Zwitserland en Portugal gesloten.

– Voor Luxemburg, Italië en Spanje geldt dat ze beperkt toegankelijk zijn.

– In Afrika en Midden-Amerika geldt voor een aantal landen code rood.

– Reizen met een vaccinatiebewijs is nog niet verplicht.

 

Verbieden?

Wat als je toch naar een land reist met een negatief (code rood en oranje) reisadvies? Kan je werkgever dit dan verbieden? Nee, je werkgever kan dit niet verbieden, maar als je ziek wordt in dat land is er niet altijd een loondoorbetalingsverplichting. Houd ook in de gaten wat de lengte van een quarantaine periode is bij aankomst of terugkomst in eigen land als je naar een risicogebied afreist.

 

Negatief reisadvies

Heeft het land voor je vertrek al een negatief reisadvies, dan weet je voor vertrek dat je bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Ga je toch op vakantie, dan kies je hier zelf voor. Is thuiswerken niet mogelijk en weet je dit van tevoren? Dan moet je accepteren dat het risico dat je niet kunt werken door thuiswerken bij jou ligt.
Je werkgever kan in deze situatie besluiten om geen loon te betalen omdat je voor vertrek wist dat je door thuisquarantaine niet zou kunnen werken. Heb je de mogelijkheid om wel thuis te werken? Dan kan je tijdens je quarantaine thuiswerken. In dat geval heb je gewoon recht op loonuitbetaling.

Het kan ook voorkomen dat het reisadvies tijdens je vakantie verandert. Dan kon je voor vertrek niet weten dat je bij thuiskomst in quarantaine moet. Als je dan niet kan werken, komt dit niet voor je eigen risico. Je werkgever moet dan het loon in de meeste gevallen doorbetalen.

 

Code geel

Het lijkt erop dat vanaf 15 mei beperkt reizen binnen de EU weer wordt toegestaan, dit valt dan onder code geel. Code geel betekent dat er in dat land dezelfde besmettingsrisico’s zijn als in Nederland. Je mag dus naar een ‘geel’ land reizen ondanks dat dit wel wordt afgeraden. Voor code geel geldt dat in dat land de lokale regels voor het houden van afstand, handhygiëne, avondklok en het dragen van een mondkapje gelden. Ook op vakantie moet je nog steeds opletten en bij corona gerelateerde klachten kan je geweigerd worden bij een hotel, winkel enz.
Mocht je op vakantie in een land met code geel ziek worden dan moet je dit direct aan je werkgever melden.

 

Checken

Voorkom verassingen en bereid je goed voor. Check daarom voor je op vakantie gaat welke landen toegankelijk zijn. Dit kan via de website van Nederland wereldwijd.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5