Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Verloning flexwerkers tijdens nationale feestdagen

Verloning flexwerkers tijdens nationale feestdagen

In Nederland kennen we gedurende het jaar verschillende nationale feestdagen. In dit artikel informeren we je over de verloning van flexwerkers tijdens nationale feestdagen.

Wat is een nationale feestdag?

In Nederland zijn er enkele algemeen erkende feestdagen. Dit zijn nieuwjaarsdag, de verjaardag van de Koning, tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag, beide kerstdagen, en 5 mei. Hoewel deze dagen erkend zijn, geeft de wet geen verplichting tot het verplicht vrij zijn voor flexwerkers. Er zijn genoeg bedrijven en instanties die op die dagen werken en vaak worden juist flexwerkers ingezet om dan te werken. In de meeste cao’s zijn voorwaarden vastgesteld voor het werken op deze dag, maar in de uitzendcao is ook een en ander vastgelegd voor flexwerkers die niet werken, maar dat normaal gesproken wel doen op die dag.

ABU/ NBBU-cao en feestdagen

Volgens de ABU/ NBBU-cao worden bepaalde dagen als feestdagen beschouwd, tenzij ze op een zaterdag of zondag vallen. Hierbij gaat het om nieuwjaarsdag, Koningsdag, 5 mei in een lustrumjaar, tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag, en beide kerstdagen.

Loondoorbetaling bij niet-werken op feestdagen

Wanneer een flexwerker niet werkt op een feestdag, dan zijn er twee mogelijke scenario’s. Voor flexwerkers met een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding wordt het loon doorbetaald volgens vastgestelde voorwaarden. Flexwerkers met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding kunnen ervoor kiezen een individuele reservering te gebruiken voor loondoorbetaling op feestdagen.

Voorwaarden voor loondoorbetaling

De voorwaarden voor loondoorbetaling op feestdagen zijn:

  • Er wordt niet gewerkt vanwege de feestdag.
  • De flexwerker zou normaal gesproken wel hebben gewerkt.

Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere dat extra ingeroosterde dagen de feestdag niet beïnvloeden, en vakantie na de feestdag geen invloed heeft op het recht op loondoorbetaling.

Werken op feestdagen en toeslagen

Als een flexwerker wel werkt op een feestdag, is dit toegestaan, aangezien de wet geen verplichte vrije dag voorschrijft. De vraag of de flexwerker recht heeft op toeslagen hangt af van de inlenersbeloning. Als de inlenersbeloning een feestdagentoeslag kent, heeft de flexwerker hier ook recht op. Vaak is er sprake van een toeslag van minimaal 50%

Doorbetaling van flexwerkers op feestdagen

Flexwerkers met een vast bruto loon worden op feestdagen gewoon doorbetaald. Voor flexwerkers die per uur betaald worden, wordt de doorbetaling bepaald op basis van het arbeidspatroon van de laatste 13 weken voor de feestdag. Werkte je op die dag gewoonlijk? Dan krijg je loon uitgekeerd naar gelang het gemiddelde aantal uren dat je gewerkt hebt in de voorliggende weken.

Verschil tussen gewone en nationaal erkende feestdagen

In Nederland onderscheiden we gewone en nationaal erkende feestdagen. Nationaal erkende feestdagen gelden voor heel Nederland, terwijl gewone feestdagen regionale en religieuze verschillen kunnen vertonen. Voor deze regionale dagen is niets geregeld in de cao.

Overzicht nationale feestdagen

Om de verloning van flexwerkers op feestdagen te verduidelijken, hebben we de komende nationale feestdagen op een rijtje gezet:

  • Eerste en tweede paasdag: zondag 31 maart en zondag 1 april 2024
  • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
  • Eerste en tweede pinksterdag: zondag 19 en maandag 20 mei 2024
  • Eerste en tweede kerstdag: woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

Sinterklaas staat niet op deze lijst, aangezien 5 december geen nationale feestdag is. Dit zelfde geldt het Suikerfeest en Keti Koti. Ondanks dat dit populaire dagen zijn in Nederland, zijn dit geen nationale feestdagen. Bevrijdingsdag is 1x in de 5 jaar een nationale feestdag. De eerstvolgende is op 5 mei 2025.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact op met ons op.

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5