Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Blijf werken aan je carrière

Blijf werken aan je carrière

Zit je zonder werk of was je druk aan het solliciteren voor de coronacrisis? Ga niet niks doen. Blijf positief en vergroot juist nu je kansen op de arbeidsmarkt. Hoe? Met deze 5 tips blijf je werken aan je carrière.

Leestijd: 2,5 min.

1.Blijf solliciteren

Werkgevers blijven altijd op zoek naar nieuw personeel en dus ook naar jou! Door te blijven solliciteren laat je zien dat je gemotiveerd bent, kunt doorzetten en positief bent ingesteld. Door de coronacrisis zijn er bedrijven die juist nu extra personeel nodig hebben. Denk aan de zorg, logistiek of levensmiddelenindustrie. Maar er ontstaan ook allerlei nieuwe initiatieven waar jij je voor kunt inzetten. Je doet ervaring op en dit vergroot je kansen op vast werk.

Ben je nog niet zover. Check nog een keer je cv en onlineprofiel. Je hebt nu de tijd om hier nog een keer zorgvuldig naar te kijken. Een goed onlineprofiel is onmisbaar om je te presenteren op de arbeidsmarkt.

Er zijn inmiddels al heel veel werkgevers en recruiters die aan de hand van online videogesprekken hun kandidaten spreken. Wees hierop voorbereid. Vind je videobellen of skypen spannend? Oefen dan met een bekende. Zorg dat je geschikt programma downloadt en test hoe je overkomt op beeld.

Heb je een afspraak voor een online sollicitatiegesprek? Praat rustig en niet te snel. Check tijdens het gesprek of ze begrijpen wat je zegt en of je duidelijk overkomt. Wees ook bij een online sollicitatiegesprek op tijd. Het komt onprofessioneel over als je niet op tijd bent ingelogd of het online programma nog moet installeren. En zorg dat je laptop is opgeladen zodat je niet halverwege het sollicitatiegesprek wegvalt.

Tenslotte trek iets netjes aan. Het is misschien verleidelijk om in je joggingpak te blijven zitten, maar tijdens een sollicitatiegesprek is de eerste indruk vaak beslissend. Maak oogcontact en lees niet alles van een briefje. Wees jezelf! En ook belangrijk, kies een ruimte of plek waar je niet gestoord kan worden door huisgenoten. Een plek die is opgeruimd en niet te veel afleidt. Bedenk dat de recruiter of je toekomstige werkgever meekijkt.

 

2.Ontdek je talenten

In veel branches is werk vinden op dit moment moeilijker. Denk daarom in kansen. Wees creatief! Er zijn wellicht functies die passen bij jouw vaardigheden die je bijvoorbeeld vanuit huis kunt uitoefenen. Volg het nieuws, vraag in je netwerk hoe zij werken in deze tijd. Ontdek dat er meer mogelijk is dan je denkt.

Zet op een rijtje waar jij nog meer inzetbaar bent. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en je mogelijkheden inzetten. Er zijn online verschillende testen beschikbaar om uit te zoeken wat jouw talenten zijn en welke baan daar bij past. Check bijvoorbeeld: https://www.16personalities.com/nl waar je online een persoonlijkheidstest kunt doen. Je hebt nu de tijd om uit te zoeken of er ook andere functies zijn die bij jou passen.

 

3. Volg een online opleiding of cursus

Investeer in een opleiding als solliciteren niet lukt of je niets anders kunt vinden. Op deze manier haal jij het beste uit jezelf door je sterke punten verder te ontwikkelen. De opleidingen die wij aanbieden (link) via zijn ook online te volgen. Dus heb je dat VCA certificaat nog steeds niet op zak, dan is het nu een goed moment omdat alsnog te doen.

Via Doorzaam kunnen flexwerkers met een scholingsvoucher meerdere opleidingen, cursussen of trainingen kiezen. Check de voorwaarden en mogelijkheden of jij in aanmerking komt voor een scholingsvoucher. Kijk ook eens rond op Studytube. Tot eind april kan iedereen hier gratis terecht voor ruim 250 online trainingen.

 

4. Doe vrijwilligerswerk

Je kunt blijven zoeken naar een betaalde baan, maar er zijn ook extra vrijwilligers nodig in deze coronatijd. Het Rode Kruis vraagt extra hulp voor ouderen. Maar kijk ook naar initiatieven in je eigen buurt; welke hulp kan de plaatselijke zorginstelling gebruiken, een school, dagbesteding of ziekenhuis.
Of start zelf een initiatief op: biedt aan om boodschappen te doen, vraag ouderen in de buurt of ze hulp nodig hebben. Misschien ben je juist goed in omgaan met kinderen en kun je de buurjongens helpen met huiswerk zodat de ouders zich even kunnen focussen op het werk. Misschien ontdek je nog wel nieuwe talenten van jezelf die je nog niet kende. Met deze nieuwe vaardigheden vergroot jij straks je kans op een baan.

 

5. Laat van je horen

Sluit jezelf niet op en blijf netwerken. Blijf actief op LinkedIn en andere social mediakanalen, check vacaturesites, bel of mail achter vacatures aan. Laat van jezelf horen en zorg dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van jouw zoektocht naar een baan. Nog steeds vindt 40 % van de werkzoekenden een baan via zijn netwerk.
En tenslotte: geef niet op!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5