Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Hoe voorkom je werkstress?

Hoe voorkom je werkstress?

Hoe voorkom je werkstress? Of ook wel psychosociale arbeidsbelasting genoemd. Dát is een vraag waar jij als uitzendondernemer vast wel eens over na hebt gedacht. Een derde van het werk gerelateerde werkverzuim wordt namelijk veroorzaakt door werkstress. Stress op de werkvloer is daarmee de nummer 1 beroepsziekte. Daarom is het heel belangrijk om werkstress te voorkomen! In dit artikel vind je tips over hoe je dit kunt doen.

Leestijd: 4 minuten

 

Meer dan een miljoen mensen in Nederland lopen jaarlijks het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde ziektes. Werknemers die veel werkstress ervaren zitten niet goed in hun vel en zijn daardoor minder productief. Uiteraard geldt dit ook voor flexwerkers. Burn-out klachten en ander stress gerelateerd verzuim kosten ook nog eens een hoop geld blijkt uit de factsheet van het TNO. Genoeg redenen om werkstress tegen te gaan bij flexwerkers in ons geval. Mede ook omdat de coronacrisis het aantal mensen met werkstress flink heeft verhoogd.

Wat is werkstress?

Stress in of door de werksituatie noemen we werkstress. Deze stress kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan ook veroorzaakt worden door hoe iemand werkdruk ervaart. Een perfectionistisch persoon kan als snel het gevoel hebben tekort te schieten. Daarnaast spelen regelmatig ook privéomstandigheden van de flexwerker mee in het ervaren van stress. Vaak is werkstress dus een combinatie van stress in de thuissituatie én stress op het werk. Als dat het geval is dan zijn er niet genoeg momenten meer om tussendoor ‘op te laden’.

Flexwerkers kunnen meer stress ervaren dan werknemers met een vaste dienstbetrekking. Flexwerkers met meerdere banen zodat ze financieel rond kunnen komen zijn hier een goed voorbeeld van. Of flexwerkers met stress om de belastingaangifte. Zij komen door deze stress thuis óók niet tot rust. Deze combinatie van factoren leidt al snel tot verzuim van het werk.

Werkstress wordt ook psychosociale arbeidsbelasting genoemd (PSA). Dit is in artikel 1 van de Arbowet gedefinieerd. Onder PSA vallen alle factoren die werkstress kunnen veroorzaken. Als werkgever ben je wettelijk verplicht een PSA-beleid op te stellen conform de Arbowet. Veel werkgevers hebben geen adequaat beleid op papier staan omtrent dit thema.

Oorzaken van werkstress

Wanneer iemand last heeft van werkstress is het belangrijk om er achter te komen wat deze stress veroorzaakt. Vaak is een te hoge werkdruk, te veel of te moeilijk werk de oorzaak. Maar dit is zeker niet de enige reden. Gek genoeg wordt werkstress ook ervaren bij te weinig of te makkelijk werk waarin geen uitdaging aanwezig. Zo zijn er een groot aantal oorzaken voor werkstress. Uiteraard heeft iedere flexwerker zijn eigen oorzaken als hij stress ervaart. Hieronder noemen we een aantal oorzaken:

– Onduidelijkheid over taken;

– Een slechte relatie of een conflict met een leidinggevende of een collega;

– Het gevoel hebben niet gewaardeerd te worden;

– Het gevoel hebben van niemand steun te krijgen;

– Onzekerheid over de toekomst van je baan;

– Te weinig autonomie in het werk.

Hoe voorkom je werkstress?

Als werkgever is het verstandig om werkstress zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is jouw verantwoordelijkheid en voorkomt verzuim. Natuurlijk is het soms druk en is er gewoon veel werk te doen, maar zorg er dan wel voor dat het werk goed verdeeld wordt en wees alert op signalen die kunnen wijzen op werkstress. Hieronder volgen een aantal tips hoe jij werkgeluk onder flexwerkers kunt verhogen:

1. Maak werkstress onderwerp van gesprek

Er rust nog altijd taboe op werkstress. Flexwerkers en werkgevers vinden het vaak lastig om in gesprek te gaan over dit onderwerp. Flexwerkers wekken niet graag de indruk dat het werk hen te veel wordt en zullen hier zelf niet snel over beginnen. Vraag daarom regelmatig of zij het werk nog wel aankunnen en of zij over voldoende tijd en middelen beschikken om het werk uit te voeren. Bespreek dit tijdens een functioneringsgesprek of werkoverleg.

2. Herken signalen van werkstress

Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op werkstress. Het is erg belangrijk deze signalen tijdig te herkennen. Wees bijvoorbeeld alert op hoog verzuim, gemiste deadlines, een groot aantal fouten of irritatie en een verandering in houding van de flexwerker. Deze zaken duiden niet per definitie op werkstress, maar kunnen wel een indicator zijn. Ga bij twijfel het gesprek aan.

3. Zorg voor een goede planning en taakverdeling

Het is belangrijk om werk goed te organiseren. Dat zorgt er voor dat werkzaamheden goed over het personeel worden verdeeld. Als je daarnaast flexwerkers inspraak biedt in de planning en taakverdeling haal je een belangrijke stressfactor weg. Een te lage autonomie zorgt namelijk voor meer werkstress. Op deze manier kunnen zij zelf aangeven wat zij aankunnen.

4. Geef complimenten

Voor flexwerkers is het belangrijk om steun te krijgen van hun werkgever en hun opdrachtgever. Hierdoor ervaren zij minder stress op de momenten dat de werkdruk hoog is. Een complimentje geven is een van de makkelijkste manieren om op individueel niveau te laten zien dat je de flexwerker ondersteunt en tevreden bent met hun prestaties.

5. Laat werknemers elkaar steunen

Net als steun van de werkgever helpt steun van collega’s ook bij het verminderen van werkstress. Biedt daarom werknemers de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door informele activiteiten te organiseren. Daarmee leren zij elkaar kennen en geef je ze ook de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen over de balans tussen werk en privé.

 

Naast deze tips zijn er nog veel meer manieren om werkstress te voorkomen of te verminderen. Ook verschilt het erg per organisatie en persoon wat goed werkt. Maar met bovenstaande 5 tips hopen wij in ieder geval inzicht te hebben gegeven om direct te beginnen met het verminderen en voorkomen van werkstress! Want voorkomen is beter dan genezen luid niet voor niets het spreekwoord. Ook bij flexwerkers!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,8/5