Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Welke certificeringen heb je nodig voor het starten van een uitzendbureau?

Certificeringen voor een uitzendbureau

Wanneer je een uitzendbureau wilt starten moet je certificeringen hebben om te mogen starten en om flexwerkers uit te zenden in diverse branches. In dit artikel praten we je bij over welke certificeringen belangrijk zijn in de uitzendbranche en welke je minimaal moet hebben als uitzendbureau.

Lees de whitepaper Start je eigen uitzendbureau met alle informatie die je nodig hebt om je eigen uitzendbureau op te zetten.

Download de Whitepaper Start je eigen uitzendbureau

Leestijd: 2,5 min.

Uitzendbureau plan

Voordat je een onderneming start, maak je een plan om overzicht te hebben in de doelen die je hebt met je onderneming en om inzicht te krijgen in de kosten. In het plan beschrijf je waaraan je onderneming wil voldoen. Het is verstandig om bij de start van een uitzendbureau ook een onderdeel op te nemen over verzekeringen en certificeringen.

Over de verschillende verzekeringen en de kosten bij de start van een uitzendbureau hebben wij artikelen geschreven. Daarnaast hebben we op onze website uitgelegd welke 5 stappen je moet doorlopen om een uitzendbureau te starten. Naast bovenstaande onderwerpen is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de financiële risico’s van een uitzendbureau.

 

Uitbesteden of eigen werkgeverschap?

Bij de start van je uitzendbureau maak je ook een keuze die voor dit onderwerp belangrijk is. Kies je voor samenwerken met een uitzendbureau backoffice of een franchisegever voor de loonadministratie? Dan hoef je zelf geen certificeringen te halen om te kunnen starten met je uitzendbureau. Ga je voor eigen werkgeverschap dan heb je wel met certificeringseisen te maken.

 

Werkgeversverenigingen

In de uitzendbranche zijn 2 werkgeversverenigingen actief. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). De NBBU heeft de meeste leden, de leden van de ABU zorgen samen voor het grootste marktaandeel. Sommige uitzendbureaus kiezen er voor om van beide verenigingen lid te worden. In het verleden bood dat het voordeel dat er een verschillende cao toegepast kon worden. Dat voordeel is per januari 2020 vervallen, want de cao’s zijn samengevoegd en er is nu nog maar 1 cao voor alle uitzendbureaus.

Het lidmaatschap van één van deze twee werkgeversverenigingen staat voor kwaliteit in dienstverlening. Beide verenigingen hebben toetredingseisen en daarom noemen we deze bij certificeringen. Het lidmaatschap zegt dus iets over je streven naar correcte en juiste verloningen conform de cao.

 

NEN 4400-1

De NEN 4400-1 certificering is er voor uitzendbureaus. Het gaat bij deze certificering om de juiste aangifte en afdracht van loonbelasting, omzetbelasting en sociale verzekeringspremies, het uitvoeren van identiteitscontroles en controles op het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland (tegengaan van illegaliteit), en loonbetaling die niet in strijd is met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (bron: www.nen.nl).

Als je deze certificering hebt laten uitvoeren door een certificeringsinstantie, kun je je inschrijven bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). Met die inschrijving ben je gerechtigd om in vele branches flexwerkers te bemiddelen. Vaak hebben branche cao’s die eis namelijk in de cao opgenomen, om daarmee onderbetaling van flexwerkers aan te kunnen pakken bij bedrijven die het met het naleven van cao’s niet zo nauw nemen.

 

NEN 4400-2

Wil je flexwerkers bemiddelen met een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan moet je ook de NEN 4400-2 certificering doorlopen. Deze certificering is een toetsing of je je als uitzendbureau houdt aan de wet- en regelgeving rondom het ter beschikking stellen van buitenlandse flexwerkers.

 

VCU

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid (VG) Checklist Uitzendkrachten. Met een VCU-certificaat laat je zien dat jouw uitzendorganisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt. Bemiddel je flexwerkers in de bouw en / of techniek? Dan is deze certificering vaak een verplichting, maar sowieso een musthave. Deze certificering krijg je alleen als je ook NEN 4400-1 gecertificeerd bent. Bij deze certificering zorg je voor werkprocessen en informatiestromen voor veilig en gezond werken van je flexwerkers bij je opdrachtgevers.

 

KIWA

De KIWA is een certificeringsinstantie die certificeert in specifieke branches. Als uitzendbureau moet je daar in mee gaan als je in die branches flexwerkers bemiddelt. Eén van die branches is het beroepsgoederenvervoer. De berijders die als flexwerker werken, hebben een berijdersverklaring nodig. De KIWA certificeert jouw uitzendbureau of je die berijdersverklaring mag afgeven.

 

G-rekening en WKA

In het kader van kwaliteit in dienstverlening noemen we hier ook het gebruik laten maken van een G-rekening en het verstrekken van een WKA-verklaring. Dit zijn geen certificeringen, maar wel erg belangrijk voor een uitzendbureau.

Je kunt bij de Belastingdienst een G-rekening openen. Op die Geblokkeerde rekening kun je je opdrachtgever 30% van de factuur laten storten. Van deze rekening kun je alleen je belastingen betalen en geen leveranciers en dergelijke. Zo zorg je er voor dat je opdrachtgevers niet ketenaansprakelijk zijn voor als jij de belastingen niet meer kan betalen. De Belastingdienst kan dan niet bij je opdrachtgevers de belastingen proberen te innen (dit is de ketenaansprakelijkheid).

Als je wel de belastingen betaalt, kun je bij de Belastingdienst een WKA-verklaring opvragen. Dat is een bewijs dat je tot aanvraagdatum je aan je belastingverplichtingen hebt voldaan.

Bovenstaande zijn de meest voorkomende certificeringen en kwaliteitseisen waaraan je moet voldoen voor het starten van een uitzendbureau. Op onze pagina over certificeringen zie je welke certificeringen Flexsupport heeft.

Wil jij meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Klaar om je eigen uitzendbureau te starten?

  • In 5 stappen naar je eigen uitzendbureau
  • Alle informatie die je nodig hebt
  • Volledig gratis te downloaden
4,4/5