Navigatie

Laatste nieuws

Navigatie

Vrijblijvende offerte ontvangen?

×

Waar bent u naar opzoek?

Vul hier onder uw zoekterm in of probeer uw antwoord te vinden in onze kennisbank.

Home / Kennisbank / Welke verzekeringen heb je nodig voor een uitzendbureau?

Welke verzekeringen heb je nodig voor een uitzendbureau?

Bij een uitzendbureau past het om goed werkgeverschap als norm of waarde te definiëren. Onder goed werkgeverschap valt ook het verzekeren van je onderneming. Daar gaan we het in deze blog over hebben.

Lees de whitepaper Start je eigen uitzendbureau met alle informatie die je nodig hebt om je eigen uitzendbureau op te zetten.

Download de whitepaper Start je eigen uitzendbureau

Leestijd: 4 min.

Om een uitzendbureau te starten maak je een ondernemingsplan. In dat plan staat je visie hoe jij je onderneming wilt vormgeven en welke normen en waarden je hebt in je bedrijfsvoering.

In je ondernemingsplan maak je de keuze om zelf werkgever te zijn van je flexwerkers of dat je gaat samenwerken met een uitzendbureau backoffice dienstverlener of een franchisegever. Kies je voor samenwerking met één van deze twee professionele dienstverleners? Dan hoef je bijna geen verzekeringen af te sluiten als je je uitzendbureau gaat starten. In deze blog geven we aan wanneer je een verzekering niet hoeft af te sluiten als je met hen samenwerkt.

 

1. Persoonlijke verzekeringen

Je bent ondernemer en daarom is heel veel niet automatisch voor je geregeld zoals dat bij een werkgever vaak wel zo is. Als ondernemer kun je niet terugvallen op de WW, tenzij je vanuit de WW met je eigen uitzendbureau mag starten. Je moet daarom kapitaal reserveren voor als je mindere tijden meemaakt en minder vacatures voorziet.
Krijg je als ondernemer te maken met ziekte of een ongeval? Dan kan het zijn dat je een tijdje niet kan werken en je inkomen vanuit je uitzendbureau wegvalt. Het is verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten om dat soort flinke tegenvallers op te vangen en toch inkomen te hebben.

Het is verstandig om ook alvast te denken aan je pensioen. Uiteraard ga je later je uitzendbureau met winst verkopen aan een grotere partij en is je pensioen geregeld. Stel dat dat niet gaat gebeuren, dan ben je blij als je een pensioenverzekering hebt afgesloten. Een alternatief is om er voor te kiezen om winst uit je onderneming te investeren in aandelen, vastgoed of anders, zodat je daarmee een spaarpot opbouwt voor als je stopt met werken.

Laat je door een verzekeringsagent of accountant goed voorlichten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering of je pensioen.

 

2. Werkgeversverzekeringen

Als je er voor kiest om zelf werkgever te worden van je flexwerkers dan is het verstandig om over de volgende verzekeringen na te denken.
Een belangrijk issue is de aansprakelijkheid die je hebt als bedrijf. Stel dat je flexwerker bij een opdrachtgever iets kapot maakt. Je kan dan voor hoge kosten komen te staan als die opdrachtgever dat bij jou claimt. Vaak dekt een aansprakelijkheidsverzekering het ook als je flexwerker slachtoffer wordt van een (bedrijfs)ongeluk en daardoor blijvend invalide wordt of komt te overlijden. Een uitzendbureau backoffice en franchisegever heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor alle flexwerkers. Het is verstandig om wel een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voor jezelf, maar de dekking kan minder zijn dan wanneer je werkgever bent van flexwerkers.

Betaalt je opdrachtgever de factuur niet of wordt de factuur betwist door je opdrachtgever en heb je al wel het salaris uitbetaald en de belastingen afgedragen? Dan heb je een groot probleem. Gelukkig kun je je daar tegen verzekeren met een kredietverzekering. Je kunt de facturen aan de kredietverzekeraar overdragen als ze niet betaalt of betwist worden. De kredietverzekeraar gaat de incasso doen en betaalt jou uit. Als je je aan de voorwaarden van de verzekering hebt gehouden uiteraard.

Ga je samenwerken met een uitzendbureau backoffice of een franchisegever? Die heeft, afhankelijk van het beleid en de grootte van je samenwerkingspartner, vaak een kredietverzekering. Zo werken we bij Flexsupport samen met Coface. Door deze verzekering loop jij met jouw uitzendbureau doorgaans geen risico bij niet betalende opdrachtgevers! Dat is een zorg minder, want helaas komt het vaker voor dan je denkt.

We geven je de tip om altijd een kredietrapport op te vragen over je nieuwe opdrachtgever. Zo krijg je enigszins inzicht in de financiële huishouding van je nieuwe opdrachtgever. Een kredietrapport kun je online op diverse websites aanvragen, bijvoorbeeld op kredietrapportaanvragen.nl.

Ben je juridisch niet goed geschoold, dan is een rechtsbijstandsverzekering afsluiten of het hebben van een arbeidsrecht advocaat in je netwerk erg handig en verstandig. Je kunt ook lid worden van een branchevereniging zoals de ABU of de NBBU. Zij kunnen je juridisch adviseren inzake arbeidsrecht en de uitzend cao. Voor juridische bijstand heb je uiteindelijk een arbeidsrecht advocaat nodig mocht het tot een geschil komen en je juridische stappen wilt of moet ondernemen. Over lidmaatschap van de ABU of de NBBU lees je in onze blog over certificeringen.

 

3. Werknemersverzekeringen

Het grootste risico op ongedekte kosten bij werkgeverschap is: ziekteverzuim. Je kunt je collectief verzekeren voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) via het UWV. Het UWV betaald dan de uitkering bij ziekte in het geval van de ZW of de WGA. Je betaalt daar premies voor die via de Belastingdienst geïnd worden.

Je kunt er ook voor kiezen om eigen risico drager voor één van deze twee gebieden te zijn of voor beide. Dit moet je dan wel officieel aanvragen, want anders ben je automatisch collectief verzekerd. Door eigen risicodrager te zijn draai je zelf op voor de kosten van ziekte voor deze twee posten. Heb je weinig ziekte dan kun je al snel besparen ten opzichte van het collectief verzekeren via het UWV. Helaas weet je nooit of je met veel of weinig ziekteverzuim te maken krijgt.

Maar dan ben je er nog niet. Want de ZW en de WGA zijn er voor werknemers die geen dienstverband meer hebben bij hun werkgever. Heeft jouw flexwerker een doorlopende arbeidsovereenkomst? Dan moet je als werkgever ziektegeld uitbetalen tot maximaal 3 jaar na eerste ziektedag. Heb je de zieke flexwerker goed begeleid? Dan mag je na 2 jaar de flexwerker overdragen aan het UWV. Voor deze kosten kun je je verzekeren, dit heet een verzuimverzekering. Vaak sluit je verzuimverzekering af in combinatie met de dienstverlening van een Arbodienst. In onze blog over ziekte bij flexwerkers lees je hier meer over.

Bovenstaande verzuimverzekeringen zijn bij een uitzendbureau backoffice of een franchisegever goed geregeld. Hier zit vaak een deel van het prijsverschil in tussen de diverse aanbieders van die diensten. Het verschil wordt gemaakt door de aandacht die wordt besteed aan dit onderwerp. Vraag hier over door in je offertetraject!

 

Goed regelen

Het is verstandig om je goed te laten adviseren als je zelf werkgever wordt van je flexwerkers over welke verzekeringen je moet en wilt afsluiten. Samenwerken met een uitzendbureau backoffice of franchisegever zorgt voor minder geregel en kopzorgen als het goed geregeld is.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat een berichtje achter op onze contactpagina en we leggen je uit wat Flexsupport op dit onderwerp voor je kan betekenen.